Skip to content

Μουσείο Αρχαίας Αγοράς

Tο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς στεγάζεται στη Στοά του Αττάλου, παρουσιάζοντας εκθέματα άμεσα συνδεδεμένα με την Αθηναϊκή Δημοκρατία. Το μνημείο χρονολογείται περίπου στο 150 π.Χ. και δέχθηκε αναπαλαιώσεις από το 1953 έως το 1956, για να μπορέσει να στεγάσει τα ευρήματα από την Αρχαία Αγορά.

Η συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει εκθέματα από πηλό, χαλκό και γυαλί, αγάλματα, νομίσματα και επιγραφές από τον 7ο έως τον 5ο αιώνα π.Χ. καθώς επίσης κεραμικά της Βυζαντινής εποχής και την Οθωμανικής κατοχής. Επιγραφές υπέρ της Δημοκρατίας και κατά της Τυραννίας και αγάλματα δόξας περιβάλλουν το μουσείο και παρουσιάζονται μαζί με στοιχεία της καθημερινής ζωής των Αρχαίων Αθηναίων. Ανάμεσα στα εκθέματα ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει κλεψύδρα του 5ου αιώνα π.Χ. που χρησιμοποιούταν για τη χρονομέτρηση των αγορεύσεων, όστρακα της ίδιας εποχής που χρησιμοποιούταν για τη διαδικασία του εξοστρακισμού και χάλκινα ψηφία του 4ου αιώνα π.Χ. που χρησιμοποιούσαν κατά τις ψηφοφορίες.

Τα αρχαιότερα εκθέματα, αγγεία, ειδώλια, όπλα και όστρακα κεραμικής, ανάγονται στους νεολιθικούς χρόνους, την πρώιμη και την μέση εποχή του χαλκού, την μυκηναϊκή και την γεωμετρική εποχή και προέρχονται κυρίως από αβαθή φρέατα και ταφές που ερευνήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αγοράς.

Τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου, σχετίζονται με τις λειτουργίες του Αθηναϊκού Δημοκρατικού πολιτεύματος και χρονολογούνται στους κλασικούς, υστεροκλασικούς χρόνους. Ανάμεσα τους συγκαταλέγονται: πήλινα δημόσια μέτρα, χάλκινα επίσημα σταθμά, τμήμα μαρμάρινου κληρωτηρίου, χάλκινα δικαστικά πινάκια, μία πήλινη κλεψύδρα, χάλκινες δικαστικές ψήφοι, και όστρακα οστρακισμού με χαραγμένα τα ονόματα γνωστών στρατηγών και πολιτικών ανδρών της αρχαιότητας.

Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο της Ακρόπολης, άρχισε να σχεδιάζεται το 1976 για να αντικαταστήσει το παλιό που δεν μπορούσε να φιλοξενήσει εκθέματα τέτοιας αξίας αλλά. Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης άνοιξε της πύλες του τον Ιούνιο του 2009 και αποτελεί πλέον ένα από τα κυριότερα πολιτισμικά στοιχεία και αξιοθέατα της Αθήνας.

Το Μουσείο παρέχει μία πολύ καλή και ολοκληρωμένη εικόνα για την Ακρόπολη και τον πλούτο που κρύβεται στον Ιερό Βράχο, ενώ η αίθουσα του Παρθενώνα που παρέχει απευθείας οπτική επαφή με τον αρχαίο Ναό θα σας εντυπωσιάσει.

Μπορείτε να το επισκεφθείτε άνετα και με χρήση του Μετρό (το Μουσείο απέχει μολις δύο λεπτά από το σταθμό Ακρόπολη).

Μουσείο Ακρόπολης: www.theacropolismuseum.gr

Μουσείο Μπενάκη

Ένα μουσείο με σημαντικότατες συλλογές και εκθέσεις, το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει στο Ελληνικό και διεθνές κοινό τους θησαυρούς της Ελληνικής Τέχνης, καλύπτοντας κάθε μορφή τέχνης και κάθε ιστορική περίοδο.

Το Μουσείο Μπενάκη συγκαταλέγεται στις μεγάλες εκείνες δωρεές που αύξησαν τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και τον παλαιότερο μουσειακό οργανισμό που λειτουργεί στην Ελλάδα ως Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου. Με τις εκτεταμένες ενότητες των εκθεμάτων του, που καλύπτουν περισσότερους από έναν πολιτισμικούς τομείς, αλλά και τη γενικότερη λειτουργία του, που εξυπηρετεί περισσότερες από μία κοινωνικές ανάγκες, το Μουσείο Μπενάκη, προσφέρει ένα μοναδικό ίσως υπόδειγμα σύνθετης δομής μέσα στο ευρύτερο πλέγμα των μουσειακών ιδρυμάτων της Ελλάδας.

Με μόνιμες αλλά και περιοδικές εκθέσεις το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί στους διάφορους χώρους του έργα Ελληνικά, αλλά και Κοπτικής, Κινεζικής και Ισλαμικής Τέχνης.

Μουσείο Μπενάκη: www.benaki.gr

Μουσείο Ηρακλειδών

Το Μουσείο “Herakleidon, Experience in Visual Arts” άνοιξε τις πύλες του για τους φίλους των Καλών Τεχνών, τον Ιούλιο του 2004, με σκοπό την παρουσίαση καλλιτεχνών που διαδραμάτισαν και διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στην εξέλιξη της Τέχνης.

Στόχος του νέου Mουσείου είναι ο επισκέπτης του να μυείται στην τέχνη του δημιουργού, να παρακολουθεί την εξελικτική του πορεία, ακολουθώντας τις διαδοχικές χρονικές περιόδους που στάθηκαν σταθμοί στην ολοκλήρωση του έργου του, να κατανοεί τη σημασία της τεχνικής ή των τεχνικών που χρησιμοποιεί κάθε φορά ο δημιουργός για να εκφράσει τον οραματικό του κόσμο, να προσεγγίζει με αμεσότητα την ουσία της ζωής και του έργου του. Για τον σκοπό αυτό, εκτός από τα έργα του καλλιτέχνη, παρουσιάζονται και προσχέδια, φωτογραφίες και προσωπικά του αντικείμενα, ενώ παρέχονται με οπτικοακουστικά και άλλα μέσα πλήρεις και αναλυτικές πληροφορίες για τη ζωή του, την κάθε φάση της δουλειάς του, καθώς και για την τεχνική ή τις τεχνικές που χρησιμοποίησε στο έργο του.

Στο Μουσείο “Herakleidon, Experience in Visual Arts”, εκτός από την παρουσίαση των μόνιμων συλλογών του, M.C. Escher και Victor Vasarely, διοργανώνονται και περιοδικές εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και εκδηλώσεις, κυρίως εικαστικού περιεχομένου, χωρίς να αποκλείονται και μουσικές ή λογοτεχνικές συναντήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, αλλά και επιστημονικές ημερίδες, παρουσιάσεις εταιριών, επιχειρηματικές διασκέψεις, σεμινάρια, διαλέξεις.

Μουσείο Ηρακλειδών: www.herakleidon-art.gr

Τεχνόπολη – Γκάζι

Η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, ένας μοναδικός χώρος εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, έχει δημιουργηθεί στους χώρους του παλιού εργαστασίου γκαζιού που βρισκόταν κοντά στον Κεραμεικό και έχει δώσει το όνομά του σε όλη την περιοχή, το Γκάζι.

Η Τεχνόπολη φιλοξενεί καθόλη τη διάρκεια του έτους σημαντικές εκθέσεις τέχνης, συνέδρια και συναυλίες.

Από το 2013 η Τεχνόπολη, φιλοξενεί το πρώτο Βιομηχανικό και Τεχνολογικό Μουσείο της πόλης. Στο Βιομηχανικό Μουσείο της Αθήνας μέσα από αυθεντικά αντικείμενα, μηχανήματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα και βιντεοπροβολές, που αναδεικνύουν τη βιομηχανική κληρονομιά και αρχαιολογία, την επιχειρηματικότητα τη εποχής, τις συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο και τις παλαιές και νέες μορφές ενέργειας, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ένα – έως σήμερα «ξεχασμένο» – κομμάτι της ιστορίας της Αθήνας. Κάνοντας μία περιήγηση με συγκεκριμένες στάσεις, έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και να παρακολουθήσουν τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου.

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων – Γκάζι: https://www.athens-technopolis.gr/

Ελληνικός Κόσμος

Tο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικός Κόσμος του Ιδρύματος Μείζωνος Ελληνισμού, είναι ένας τόπος παρουσίας της Ελληνικής Τέχνης και Ιστορίας με διαδραστικά μέσα μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών.

Μέσα από εκθέσεις, εκδηλώσεις και τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας, ο Ελληνικός Κόσμος παρουσιάζει στους μικρούς αλλά και μεγαλύτερους επισκέπτες του την τέχνη και φιλοσοφία των Αρχαίων Ελλήνων.

Ο Ελληνικός Κόσμος βρίσεται στην οδό Πειραιώς 254.

Ελληνικός Κόσμος: www.hellenic-cosmos.gr

Κυκλαδικής Τέχνης

Το Ίδρυμα Γουλανδρή δημιούργησε στην Αθήνα το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, αφιερωμένο στη σπουδή και προβολή των Αρχαίων Καλλιτεχνικών Δημιουργημάτων.

Το Μουσείο παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα και σημαντική συλλογή έργων του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, φιλοξενόντας παράλληλα εκθέσεις Νεοκλασσικής Ελληνικής Τέχνης.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης βρίσκεται στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας 27, στο Κολωνάκι.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Γουλανδρή: www.cycladic.gr

Πινακοθήκη

H Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας στεγάζεται σε νεοκλασσικό κτίριο της Πλατείας Κουμουνδούρου, που κτίσθηκε το 1874, με σχέδια του αρχιτέκτονα Παναγή Κάλκου.

Tα εγκαίνια της Πινακοθήκης έγιναν στις 22 Σεπτεμβρίου 1982, μετά την μεταφορά της από το Πνευματικό Κέντρο της οδού Ακαδημίας, όπου φιλοξενείτο από το 1974.

Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων: www.breathtakingathens.com/node/5001377

Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Κεραμεικού στεγάζει εκθέματα, σχεδόν αποκλειστικά ταφικού χαρακτήρα, που προέρχονται από τις ανασκαφές του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, εκτάσεως 38.500 τ.μ.

Το μουσείο βρίσκεται μέσα στον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο και η πρόσβασή του γίνεται από στον πεζόδρομο της οδού Ερμού (Ερμού 148), πλησίον της οδού Πειραιώς. Πρόκειται για ένα λιτό ισόγειο τετράγωνο κτήριο, η πρόσοψη του οποίου πλαισιώνεται από στεγασμένη εξωτερική στοά, σχήματος Γ. Εσωτερικά υπάρχουν τέσσερις εκθεσιακοί χώροι που περιβάλλουν το στεγασμένο αίθριο, διαμορφωμένο με ελιές και δάφνες ως μικρός εσωτερικός κήπος. Στον πρώτο χώρο και το αίθριο φιλοξενούνται τα έργα της γλυπτικής, που καλύπτουν όλες τις εποχές της αρχαιότητας, ενώ στις υπόλοιπες τρεις αίθουσες εκτίθεται κεραμική και άλλα ευρήματα που προέρχονται κυρίως, από την νεκρόπολη του Κεραμεικού.

Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού: http://odysseus.culture.gr/

Call us Now